Методите, които ползвам

Методите, които ползвам

Водена медитация тип Регресия

Водена медитация тип Прогресия

Водена медитация тип Среща с Духовен водач

Водена медитация с цел тълкуване и осъзнаване на сън

Специфична, разработена от мен техника за работа с картини в случаите, когато човек не желае Регресия

Психологична консултация

……………………………………………………………..

Популярното име на основния метод, който ползвам, е Регресия.

Тъй като през последните десетилетия този метод претърпя голямо развитие и намира все по-разнообразно приложение, реших временно да го наричам Водена медитация по предварително зададена тема. Причината за това е, че терминът Регресия предполага връщане назад във времето, а това вече е само малка част от приложението на метода Регресия.

Наистина все още се провеждат Възрастова регресия и Регресия в минал живот. През последните години обаче все по-често се случва вместо минал живот човек да преживее среща с Духовни водачи, с Духовно семейство, с починали близки; да посети други планети, мястото на планиране на живота и много други различни варианти. Може да се преживее Прогресия, Лечебен процес, абсолютното Нищо или просто ново чувство, което да замени стара травмираща емоция.

Според мен, в резултат на натрупаната през последните десетилетия споделена информация за подобни преживявания от много хора и автори, методът се развива изключително бързо. Името вече не отговаря на разнообразието от възможности.

Методът Регресия е уникален в своята същност. Целта е, колкото и парадоксално да звучи, подобряване на връзката на човека първо и основно със себе си.

Не е важна истинността на преживяванията. Важен е целебния ефект, който се постига.

Предшественик на метода Регресия е хипнозата. В наши дни се използват и наименования като Хипнотична регресия и Медитативна регресия. Съществуват различни мнения относно техниките за работа. Някои хора са привърженици на дълбоката Регресия, придружена с хипнотични внушения, докато други предпочитат по-леките варианти.

Аз съм привърженик на идеята за леката релаксация и достигане на състоянието преди заспиване. Предпочитам процесът да протича сякаш от само себе си, без излишно насилие. Така или иначе, човек ще види и преживее точно толкова, колкото му е нужно в момента и колкото може да си позволи. Поради тези причини успоредно с наименованието Регресия временно ще ползвам термина: Водена медитация с предварително зададена тема.

…………………………………………..

КРАТКО ОПИСАНИЕ НА МЕТОДИТЕ, КОИТО ПОЛЗВАМ

………………………………………………………………………………

1.Водена медитация по предварително зададена тема

Както вече писах, това е разширен вариант на метода Регресия. Темата може да бъде: Регресия, Прогресия, Среща с Духовен водач и относително отскоро Тълкуване и осъзнаване на сън. Възможни са различни варианти на зададените теми, както и комбинирането им при по-опитни Души. Работя индивидуално с всеки клиент, съобразно конкретния момент.

При всички Водени медитации използвам утвърдени в практиката техники за релаксация, например мускулна релаксация, визуализации на познати и приятни места и др. Целта е човек да се отпусне и да следва собственото си преживяване. Въображението е активно. Умът е ясен и наблюдаващ. Ползвам технология за задаване на въпросите, целяща извличане на чист спомен, неповлиян от моето мнение, вярвания и нагласи.

Предпочитам да не търсим определен резултат, а „Да оставим да се случи най-доброто, което може да се случи” /по идея на Петър Петров/.

При първа среща подробно описвам технологията на процеса и обсъждаме вариантите за въвеждане в подходящото състояние.

…………………………………………..

Водената медитация тип Регресия предполага връщане назад във времето. Причините за провеждане на такъв сеанс могат са най-различни: любопитство; сън или усещане за минал живот; разказ на приятел за негово преживяване; нелогично силна и повтаряща се емоция, пречеща на ежедневните дейности; нелогични и трудни взаимоотношения с роднини и др. При Регресия обикновено търсим корена на проблема. Целта е да се види или преживее онзи спомен (от минал или настоящия живот), довел до настоящата ситуация. По естествен начин човек достига до своя начин за справяне със ситуацията. Често се постига един нов поглед на случващото се и постепенна трансформация. Много хора намират логични отговори на своите въпроси относно „нелогични” ситуации в живота им. И това винаги действа успокояващо.

Понякога искаме да видим минал живот, но се получава нещо друго. Най-често: Среща с Духовен водач.

……………………………………………

Водена медитация тип Прогресия обикновено се провежда тогава, когато човек е „на кръстопът” и му предстои да вземе на важно решение. За мен това са едни от най-трудните срещи, тъй като в такива случаи човек често е тревожен, изпитва силни емоции, трудно пуска контрола и най-вече много иска „точно сега” да достигне до нужната му информацията. А това пречи на процеса. Затова в такива случаи използвам комбинации от техники, целящи успокояване и дори леко объркване на ума. Задавам въпросите по няколко различни начини, разглеждаме ситуациите от различни ъгли и др. с цел получаване на по-чиста информация. В повечето случаи получената информация не е пророческа, а е такава, че да подпомогне вземането на решение.

…………………………………………..

Водена медитация тип Среща с Духовен водач -Това е тема с много ЗА и ПРОТИВ в нашето общество. Случвало ми се е да водя Регресии на хора, чиито вярвания са в двете крайности. Имала съм заявки от: “Не искам и не вярвам на никакви Водачи” до “Да, добре, нека Водачите да водят”. Не искам да влизам в спорове за това, дали Водачите са истински или не, дали са плод на нашето въображение или са част от Архетипите, описани от Юнг и т.н.  За мен е важен факта, че методът работи достатъчно добре, човек винаги получава нужната му информация и постепенно се постига едно успокояване и доверие към живота.

Хората, които идват при мен, обикновено желаят среща с Духовните си водачи. Тогава преживяванията са много интересни. Водачите се появяват под различна форма: светлина, образ, символ, усещане, чувство и др. Понякога отговарят точно и ясно на въпросите, друг път със загадки или символи. Може да са леко иронични, весели, успокояващи, леко строги. Но никога не са осъждащи! Какви ще са отговорите зависи от ситуацията, умението на човека да пусне контрола и да наблюдава и от решението на Водачите колко и каква информация да дадат.

Общото за тези срещи е, че всяко преживяване, в което човек се докосне до своя Водач, оставя много ярък спомен, който малко прилича на ярките и незабравящи се сънища, които не винаги са пределно ясни, но знаем, че не са случайни.

……………………………………………

И така, постепенно, стигнах до идеята за Водена медитация с цел тълкуване и осъзнаване на сън. Тя се оформи като следствие от мои лични преживявания, и то в продължение на 4 години. Освен това забелязах, че има Регресии, в които информацията е само под формата на символи. Има и такива, които следват структурата на съня. В един момент тези водени медитации ми заприличаха на Осъзнат сън. Зная, че привържениците на осъзнатото сънуване ще кажат, че не е същото. И са прави. Просто забелязах, че всички тези преживявания: Медитация, Сън, Регресия, Осъзнато сънуване имат общи елементи. Част от тях са символите. И стигнах до извода, че при определени условия може да се постигне едно по-ясно осъзнаване на важен сън с методите на Регресия и Водена медитация.

…………………………………………….

2.Работа с картини – Понякога към мен се обръщат хора, които желаят да достигнат до отговори на свои въпроси, но поради страх или други причини не желаят да използват метода Регресия. Тогава ползвам Техника за работа с картини. Използвам специфични картини, познатите ми техники за релаксация, активиране на въображението, успокояване на ума и постепенно достигане на леко отпуснато състояние, в което отговорите просто изплуват. Отново работя индивидуално, съобразно спецификата на ситуацията.

………………………………………….

3.Психологическите консултации, които провеждам, са съобразени с изискванията за такива. Те не са терапевтични и имат насочващ ефект.

………………………………………..

Подобно на другите терапевтични методи, и тук не търсим достоверността на преживяното. Не е важна истинността на преживяванията. Важен е целебния ефект, който се постига. Акцентът е на посланията, които преживяването носи и практическото им приложение в ежедневието на човека.

Искам да подчертая, че методът, който ползвам е подходящ за психически здрави хора. Не е подходящ за хора, които в момента вземат силни транквиланти, наркотици, злоупотребяват с алкохол и др. Има случаи, в които дори едно или няколко силни кафета, изпити непосредствено преди сеанса, пречат на процеса и това много ясно се осъзнава от човека. За Регресия са нужни ясен и бистър ум, доверие в процеса, релаксирано състояние. Наскоро преживени силни емоционални травми също могат да попречат и тогава, по взаимна договаряне, можем да проведем един или няколко подготвящи разговора. Сеанс е възможен едва след последващото успокояване. Ако такова не настъпи, е възможен отказ от моя страна за провеждане на срещата.

Снимка: Интернет

За контакти: Юлияна Иванова, email: yuliana_ivanova_@abv.bg

Facebook: Регресия, Психология, Сънища, Символи

Leave a Reply

Close Menu