РЕГРЕСИЯ И СЪНИЩА

РЕГРЕСИЯ И СЪНИЩА

РЕГРЕСИЯ И СЪНИЩА

Юлияна Иванова

            Споделям моя опит с метода Регресия и работа със сънища.

Ще започна с цитат от книгата на Пиер Дако: Тълкуване на сънищата


“ПЕТ ГОДИНИ В ПАРАЛЕЛНИЯ СВЯТ

Ако поставим един до друг сънищата на петдесетгодишен човек и изчислим времетраенето им, ще установим, че той е сънувал в продължение на пет години. Пет години! Ще рече, около 1800 дни или 45,000 часа…

Цели пет години от живота си е живял в друга вселена, в коренно различен от всекидневието свят. Виждал е хора, места, предмети, животни, които за него са били действителни. Нещо повече – прекарал е тези пет нощни години напълно вдаден в себе си и така е открил вътрешните си сили. Впрочем често се е озовавал и пред открехната към всемира врата.

Този дълъг нощен живот протича извън времето и пространството. И все пак сънуващият действа – той лети, рее се, плува, дирижира оркестри, носи се в небето напълно естествено и усеща всичко това като истинско. Пътува във времето – връща се към детството си или към местата на детството си. Мъртвите възкръсват и му говорят. Около него се разнасят гласове, понякога му се явяват кошмари.

Съществува следователно нещо като втори свят, паралелен на дневния. Често обаче, когато се събудим, сънищата, колкото и да са били ярки, завинаги се изличават от паметта ни или поне така ни се струва. Къде са отишли?

Още малко статистика: Ние спим през около една трета от съществуването си и една четвърт от това време е населено със съновидения.

Сънят е личното ни приключение

Нищо не е по-лично от съня. Той е съкровен акт, в него сме напълно разголени. Дълбоко скритото у нас излиза на повърхността. Не можем да контролираме този процес – сънят не е наше дело. Нямаме заслуга за него и не носим никаква отговорност нито когато е прекрасен, нито когато е ужасяващ. Сънят ни увлича по своите пътища, които следваме, без да се противим.”


И ТАКА, КАКВО Е РЕГРЕСИЯ?


Принципно думата Регресия означава връщане назад в развитието, регрес.

Регресията според Фройд е защитен механизъм, който предполага повече или по-малко дълготрайно възприемане на нагласи и поведение, характерни за по-ниско възрастово ниво. Този термин не предполага връщане към минало поведение, а към състояние на по-малка зрялост, тоест човекът се държи типично като по-млад индивид.

Постепенно се въвежда и термина Регресия като мислено пътуване назад във времето. Първоначално опитни психиатри и хипнотерапевти започват да провеждат Възрастови Регресии, тоест чрез методите за хипноза помагат на пациентите постепенно да си спомнят минали събития, включително и от времето, когато са били много малки деца – дори 1-2 годишни. В Психологията се счита, че голяма част от психологическите проблеми се зараждат именно в този период. И връщайки се мислено назад във времето, човек може да си спомни травмиращи преживявания, да ги осмисли и преработи. Иначе те стоят в несъзнаваното и неминуемо въздействат на поведението, мислите и чувствата на индивида. Много често лечебният ефект е голям и поради тази причина все повече психиатри започват да използват хипнозата с цел припомняне, осъзнаване и преработване на преживявания от ранното детство.

През последните години тази идея се доразвива. Вече официално е признато, че освен ранното детство, голямо психологическо влияние за бъдещия живот на човека оказва и пренаталния период. Зародишът помни емоциите на своята майка, помни сцени, у възрастния човек има останали преживявания още от тогава. Едно от доказателствата е, че ако на новородено бебе се пусне аудио запис с гласа на майка му заедно с други гласове, бебето недвусмислено реагира точно на гласа на майка си. Този и други факти навеждат на мисълта, че вътреутробният живот е нещо повече от безсмислено съществуване. Поради тези причини голяма част от хипнотерапевтите, водещи Възрастови регресии, започват да включват и този период. Този метод на работа се използва и в наши дни.

Същевременно развитието на Регресията като метод на работа продължава. Има описани случаи когато психиатри хипнотерапевти задават неточна команда. На човек под хипноза казват: „Върни се в онзи момент от време, в който проблемът се е зародил!“, вместо обичайното: „Върни се онзи момент от време, когато примерно си 2-годишен.“ И благодарение на тези привидно случайни грешки се стига до случаи, в които човек започва да разказва спомени от свои минали животи и впоследствие настъпва бързо оздравяване. Психиатри като Брайън Уейс и Майкъл Нютън споделят своя опит в редица книги, благодарение на което интересът към този метод на работа започва да расте.

И така, развитието на метода продължава. В наши дни няма точна дума, която може да го опише. Понастоящем се използва за работа в различни сфери от живота на човека, по най-различни теми. Голяма полза може да има при работа за взаимоотношения; вземане на важни решения; намиране личния път на човека; намиране на логични отговори за привидно нелогични ситуации; преработване на травматични спомени; припомняне чувството за принадлежност и много други.

Освен за връщане в минали спомени методът вече се използва и като Прогресия, т.е. мислено докосване до евентуални бъдещи събития и тяхното изследване; срещи с Духовни водачи, Бъдещ Аз, Минал Аз, Висш Аз и др. Понякога се получават лечебни процеси и се работи само с цветове. Понякога само се преживява ново позабравено чувство, без да се налага да се виждат минали животи. Разнообразието е изключително голямо. Когато говоря за Регресия, имам пред вид всичко това. Имам предвид метода на работа такъв, какъвто е в момента.


РЕГРЕСИЯ


Понастоящем мненията относно този начин на работа са нееднозначни. Дори самите Водещи на Регресия имат различни мнения и опитности. Някои хора предпочитат Хипнотична Регресия, други Медитативна. Има много ЗА и ПРОТИВ относно груповите Регресии и тези, които се провеждат online. Но интересното за мен е, че всички те работят и се ползват, независимо от мнението на всеки един човек. Ако човек има нужда от такъв процес, той ще го преживее. И за него ще работи. И ще има полза.

А как ще го преживее, е много индивидуално. Предварително никой не знае какво точно ще се случи по време на сеанс. Има най-различни сеанси. Някои са много подредени и дори логични. Обикновено това са сесиите, които се споделят, понеже има какво да се разкаже.

Има сесии, за които човек след тях споделя, че нищо не се е случило. И ако има смелостта да продължи с опитите за Регресия и откровено да си поговори с Водещия се оказва, че всъщност е поставено началото на тепърва предстояща с години работа.

Например имах клиентка, която много се страхуваше от Регресията, но все пак реши да рискува и дойде за сесия. Изпита огромен страх и това беше страха да не остане сама. Била е 5-годишна, когато майка ú почива и този страх стои. По време на сеанса непрекъснато в нея идваше мисълта: Не се страхувай да си сама! След време проведохме още 2 сеанса, по време на които си спомни случки от настоящия живот и минал живот на мъж, който живее сам и се чувства добре. Няколко месеца по късно, по стечение на обстоятелствата, тя остана да живее сама и се справи със своите страхове, при това добре.

Ще дам пример и с друга клиентка. Тя е от редкия тип хора, които виждат всичко в цветове. На първата си сесия, проведена при друг Водещ, единствено е видяла тъмно кафяв цвят и нищо друго! Не е споделила, тъй като и тя като много хора е решила, че това не означава нищо. Сесията се считаше за напълно провалена, ако мога да се изразя по този начин. И какво се оказа? В последвалата поредица от 5 сеанса този цвят на тъмен орех присъстваше във всички тях. Оказа се много важен елемент, носещ послания на много нива.

Споделям този опит, за да подчертая, че е добре с Водещия да се споделя всяка една малка подробност, независимо от това дали ви се струва пълна измислица или не. Всичко преживяно по време на Регресия има своя смисъл, макар че не винаги става ясен веднага.

И така, както казах има най-различни преживявания по време на Регресия. Някои са подредени, други не. Има хора, които виждат образи и картини, други само усещат и се доверяват на това, което знаят. Има сесии, в които картините са като статичен образ, няма развитие на ситуациите и посланията стават ясни едва в края на процеса. Дори има и такива срещи, при които се преживяват единствено цветове и нищо друго.

Но сесиите, които провокираха днешната ми тема са тези, които са пълни със символика. За мен те са просто уникални! Покрай тях започнах да се интересувам от символи и сънища. Намерих много общи неща и днес ще ги споделя.


ПАРАЛЕЛ МЕЖДУ РЕГРЕСИЯ И СЪНИЩА


Съществува една категория хора, които условно наричам Сънувачи. Те често сънуват, могат да тълкуват своите сънища и разчитат на тях. В голям процент от случаите (дори бих казала винаги) предвижданията им са верни. Сънищата са съществена и осъзната част от живота им. Те понякога се ориентират за бъдещи събития на базата на сън, имат нещо като интуитивни предчувствия. Могат да вземат и важни решения, базирани на сън. Нуждаят се от своите сънища, за да се ориентират в ежедневните ситуации.

Засега тези хора са относително малко. Същевременно има начини, ако човек реши, да развие това като умение и да ползва своите сънища.

Регресията е междинно състояние между будно състояние и сън. Често казвам на клиентите, че търсим състоянието преди заспиване, или така нареченото полусънно състояние. Работи се с алфа и тета състоянията.

 

РЕГРЕСИЯ СЪН
Не всеки човек е бил в Регресия и процесът не е толкова познат.

Управлява се, т.е. човек взема съзнателно решения дали ще подложи на регресия.  Самият процес е управляем, но има и такива регресии, които протичат от само-себе си.  Най-добрите регресии се получават, когато човек се отпусне и остави спомените спонтанно да изплуват.

Всеки човек сънува и от тази гледна точка процесът ни е познат.

Автоматичен процес. Не винаги се управлява. Изключение прави осъзнатото сънуване.

Обикновено се помни – дава се намерение всичко преживяно да бъде запомнено. Възможно е нещо да се забрави и затова обикновено правим аудио запис. Обикновено се помнят, но с времето част от преживяването се забравя. Не всички сънища се помнят, затова е добре да се записват веднага след събуждането.

 

Понякога също има ярки преживявания, които се помнят цял живот.

Също има Регресии, които са смътни и неясни. Но тогава могат да се осъзнаят важни причинно-следствени връзки и да настъпи дълбоко изцеление и трайно успокояване.

Има ярки сънища, които оставят отпечатък за цял живот.

Понякога сънищата са смътни, сиви, неясни.

 

Страхът от тези кошмари отчасти провокира страха от подлагане на Регресия – човек се страхува, че е възможно да преживее, условно казано, „най-големия си кошмар”. Моето мнение е, че ако човек има голяма съпротива към метода, вероятно има основателна причина и няма смисъл да се насилва за процеса. Има и сънища – кошмари. Понякога са травмиращи и повтарящи се.
Когато човек е в Регресия, ако има достатъчно опит, може да различава състоянието си и да се довери на процеса. Също може да си мисли, че всичко си измисля и след време да разбере, че не е така.

Има случаи, в които трансът е много дълбок и човек забравя част от преживяването, също като на сън.

Понякога човек знае, че сънува.

Понякога има толкова реалистични сънища, че човек разбира, че е сън едва когато се събуди. След събуждането сънят може да се помни, а може и човек само да знае, че е сънувал, но да не може да си спомни съня.

Също се ползват техники за насочване на процеса и достигане на желания от клиента резултат.

Търсим състоянието преди заспиване, на полусън. Това е същото медитативно състояние, в което според много автори могат да се възнамеряват различни неща, вкл. и да се правят настройки за съня.

Има много техники, съгласно които човек може да повлияе на своя сън. Например в момента преди заспиване може буквално да се програмира, за да намери отговор на въпрос, решение на задача и когато се събуди да ги помни.

 

Информацията също може да е буквална, символична, комбинирана, ясна или объркана. Информацията от съня може да е буквална, символична, комбинирана, ясна или объркана.
Често се преживява пълно спокойствие, понякога има силни емоции. По време на регресия човек изучава своите емоции, учи се да ги наблюдава и да разбира посланията, които носят. Може да има, може и да няма емоция. Понякога емоцията възниква след излизане от съня.

 

Има различни регресии:

-спомен от минал живот

-спомени от настоящия живот

-прогресия (вероятно също е спомен – съгласно плана на Душата)

 

-докосване до онази част от нас, която „знае” – Духовен водач; Висш Аз; Подсъзнание; Душа; Бъдещ Аз, който вече е решил проблема.

-лечебни

-има срещи с починали близки и също носят послания

Има различни видове сънища:

-за усвояване и подреждане на преживяванията през деня или на подреждане на поредица от събития

-пророчески

 

-за намиране на решение на проблем, задача, ситуация

 

 

-касаещи здравето

-сънуваме починали близки, които понякога разговарят с нас, или пък се сбогуват

-Има хора, които сънуват свои минали животи, понякога толкова ярко или натрапчиво, че се принуждават да дойдат на Регресия или да търсят други методи, с цел доизясняване на ситуацията.

Не е задължително да се ползва. Задължително спим и сънуваме. Човек не може да живее без сън. (Отново има редки изключения.)
Не винаги се тълкуват. Обикновено са с ясни послания и това е напълно достатъчно.

Ако се тълкуват, също се вземат много аспекти от личността на човека.

Има регресии, които са неясни и не се тълкуват. Смисълът се изяснява след време – било спонтанно, било след определени събития.

При тълкуване на сънищата се вземат предвид много аспекти, касаещи самия човек.

Различните хора тълкуват сънищата по различни начини.

Има сънища, които не могат да се изтълкуват.

Фройд:

Не е привърженик на Хипнозата, но благодарение на нея открива голямото въздействие на подсъзнанието и поставя началото на съвременната Психология.

Фройд:

Сънят е осъществяване на желание. Свързан е с преживяванията през деня.

Понякога в съня има комбинирани образи, които включват характеристики на няколко неща и това затруднява анализа.

 

Понякога има разногласия и между водещите регресия. Според мен е нормално, имайки предвид разногласията, които съществуват между много от известните психолози.

Юнг и Фройд не използват хипноза, макар че и двамата са се обучавали. Те разработват свои методи за работа, целящи успокояване на ума, временно намаляване на склонността за анализ и достигане до несъзнаваните механизми на подсъзнанието. Целта е била да се осъзнае първо причината за проблема на клиента и много често след това се получават спонтанни изцеления/промени у клиента. Такива са и целта/резултатите при голяма част от провежданите Регресии.

К.Г.Юнг е ученик на Фройд, но между тях възниква конфликт вследствие на разногласията, които имат.

К.Г.Юнг и Фройд имат различен подход към тълкуването на сънищата. В автобиографията си Юнг споделя, че Фройд не е успявал да изтълкува неговите сънища.

Юнг е бил сънувач и въвежда допълнителното понятие Колективно несъзнавано. Самия той е имал пророчески сънища, вкл. е сънувал смъртта на майка си и предстоящите кръвопролития по време на втората световна война.

Така е и при Регресия – понякога не се получава. Причините са същите. Допълнително се включват и доверието в процеса и във Водещия, способността да пуснем контрола, страха от смъртта. Понякога не можем да заспим, особено когато сме превъзбудени, пили сме много кафе, имаме прекалено много задачи, ако сме в обстановка на която не се доверяваме и т.н. Желанието за свръх контрол над събитията в живота ни също оказва влияние на качеството на съня.

Има група хора, много често със сърдечни проблеми, които буквално се страхуват, че може да умрат когато заспят и това може да доведе до безсъние.

Всяка регресия носи послания от нас за нас. „Всеки сън е отправен от нас към нас. Не засяга никого другиго освен нас. Сънят е състояние на тотална самота. Трябва да бъдем убедени, че не бива никога да го приемаме буквално.“

Ще приложа още едно сравнение, илюстриращо метода Регресия и съня. В ежедневието си всички ние имаме 2 основни, крайни състояния – будно и дълбок сън. Същевременно, преминаваме и през междинните състояния – понякога сме унесени, сякаш сме тук, но не съвсем. Преди да заспим сме в междинното състояние на полусън. Има и хора, които владеят така нареченото осъзнато сънуване.

Степените на тези ежедневни състояния са:

Будни – Унесени – Полусън – Осъзнато сънуване – Дълбок сън

Двете крайни състояния – будно и дълбок сън имат противоположни характеристики, като в междинните състояния те сякаш плавно преливат от една в друга. По време на регресия използваме междинното състояние, тоест полусън.


 

Будно състояние – Унесен

Бета

Полусън/регресия

Алфа – Тета

Осъзнато сънуване – Сън

Делта

Осъзнаваме всичко Междинно състояние, с междинни характеристики

Не осъзнаваме външната реалност

Подсъзнанието е активно, системата за сигурност работи независимо от нас

Контролираме Не контролираме
Помним Помним/не помним Не помним
Реални образи

Приемат се буквално

Реални образи/символи

Символи

Не се тълкуват буквално; има изключения

Съществува цензура на съзнанието, Свръх Аз

С цензура/без цензура

зависи от човека

Няма цензура, няма обществени норми
Създаваме истории, които можем да разкажем Понякога можем да ги разкажем, имат строен сюжет/понякога са хаотични и не можем да ги разкажем Има своя структура и логика, която често е привидно объркана
Работим с реални образи, приети буквално.

Човек забелязва различни неща в зависимост от моментното си състояние, от това в какво вярва и как е устроен – дали е „виждащ“ или „усещащ“ тип.

Има реални образи/ има и символи

По-често е със символи, които се тълкуват.

Символиката на съня се променя в зависимост от понятийния апарат на човека

 

Тези състояния съществуват като паралелни реалности, ние неусетно преминаваме от едно в друго. Регресията е междинно състояние и притежава междинни характеристики. Като преживяване тя може да се доближи както до почти будното състояние, така и до състоянието на сън, който помним.

Практически регресията е като моментна снимка на състоянието на човека. Ако той е объркан, хаотичен, то и регресията често е такава. Ако е подреден, и регресията му е такава. Ако е твърде логичен и контролиращ, съществува голяма вероятност регресията му да е със символи. Част от посланията може да са ясни, друга част да не са.

Същевременно, независимо в какво състояние сме – будно, полусън или дълбок сън, нашето подсъзнание винаги е активно! Една част от него функционира постоянно, така както примерно сърцето не спира да работи.

Една от съществените задачи на подсъзнанието е да ни пази! То е като една фонова защитна система и ние нямаме власт на него! И именно чрез тази система много често получаваме важни сънища и/или послания, които е добре да се научим да разчитаме и да ползваме. Регресията е само един от начините, в никакъв случай не е единствен и/или универсален метод.


 ЕЗИКЪТ НА ПОДСЪЗНАНИЕТО СА СИМВОЛИТЕ


 

Използвана литература:

1.Роуз Инсера – Сънища. Тайните на подсъзнанието.

2.З. Фройд – Тълкуване на сънищата.

3.Аниела Яфе и Карл Густав Юнг – Автобиография: Спомени, сънища, размисли.

4.Пиер Дако – Тълкуване на сънищата.


Фестивал “Здравей, Здраве!”

гр.Благоевград

2022г.


Снимка: Интернет

Leave a Reply

Close Menu